Wat is een podcast?Wat is een podcast eigenlijk?

Podsten is de afgelopen jaren enorm populair geworden, wat niet zo gek is. Maar wat is een podcast eigenlijk? Simpel gezegd een digitaal audiobestand, dat via een RSS-feed online te downloaden is. Het is on-demand audio, die je via internet of behulp met apps zoals Spotify kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt.

Het woord ‘podcast’

Het woord podcast is een samentrekking van ‘iPOD’ (de draagbare mediaspeler van Apple) en van het woord ‘broadcast’ (wat uitzenden betekend). Het komt dus echt nog uit het tijdperk van de iPod, maar tegenwoordig zijn podcast te luisteren via zoveel verschillende apparaten.

De rol van de RSS-feed

Door de RSS-feed kan je jouw podcast verspreiden over het hele internet. Het speelt daarom een cruciale rol. Het is een unieke URL naar jouw audiobestanden. Deze url, oftewel RSS-feed meld je aan bij de podcast-luisterapps waarvan jij wilt dat je podcast beschikbaar is.

Hoe kom ik aan een RSS-feed voor mijn podcast?

Hiervoor zul je een podasthosting voor moeten inschakelen. Daar kun je vervolgens je audiobestanden uploaden, maar ook de titel van je podcast, je cover, beschrijvingen van je aflevering. Aan de hand daarvan wordt een RSS-feed automatisch gegenereerd en kun je deze weer aanmelden bij diverse platforms. Zoals Spotify en Apple Podcasts.

Wat kan een podcast betekenen voor jou als ondernemer?

Een podcast kun je als ondernemer goed inzetten voor je bedrijf, je neemt de luisteraars mee in jouw verhaal en deelt je kennis. Je kunt in de podcast diepgang in je boodschap aanbrengen en hierdoor meer waarde bieden aan je klanten/volgers.

Iets luisteren wekt al meer vertrouwen op, dan iets lezen want zit nu er een ‘persoon’ achter. Tijdens elke aflevering kun je jouw visie weer aanscherpen en ontdek je steeds meer wat jij de wereld te brengen hebt.

Je kunt je eigen invulling geven aan je podcast. Jij kiest er zelf voor hoe vaak, wanneer, hoe lang, wel/geen interview etc. Net waar jij zelf blij van wordt. Daarbij vinden veel mensen het niet prettig om in beeld te komen, maar willen wel graag hun verhaal vertellen. Dan is een podcast het ideale middel! 

En niet te vergeten: 

Hoe gaaf is het als jij je verhaal op jouw manier kunt vertellen in je podcast en hier mensen naar luisteren?

 

Kortom, een waardevolle tool om je bedrijf te laten groeien! Als je nu nieuwsgierig bent waar je allemaal aan moet denken om zelf een podcast te starten, dan zou ik je aanraden om mijn gratis e-book ‘Start Nu Jouw Podcast’ inclusief handige checklist aan te vragen. Laat hier je gegevens achter en je ontvangt hem in je mailbox!

Mocht je nog vragen hebben of als ik je ergens mee kan helpen, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder.

 

Liefs, Milou 

© Mi LouBA 2024 | Milou van Rooijen | 06 168 00 259 | milou@milouba.nl | Privacy Verklaring