Podcasthosting, hoe krijg je jouw podcast online?

Podcasthosting:
Hoe krijg je jouw podcast online?

Je eerste podcastopname zit erop. En nu? Want hoe zorg je ervoor dat je podcast online komt te staan, zodat iedereen hem kan gaan luisteren? Hiervoor heb je podcasthostingpartij nodig. In deze blog vertel ik je hier graag meer over, zodat jij ervoor kunt zorgen dat je podcast online komt.

Podcasthosting: wat is het?

Een podcasthost geeft jou de mogelijkheid om je geluidsopname op te slaan en te verspreiden. Podcasthosting is iets wat je nodig zult hebben als jij gaat starten met podcasten om je podcast de wereld in te helpen. Het biedt je de mogelijkheid om je bestanden te uploaden en daar onder andere een titel en beschrijving aan te koppelen.

Je kunt het vergelijken met een website. Deze moet je ook onder brengen bij een webhostingpartij. Het is in zekere zin de thuisbasis voor je podcast, waar alle afleveringen worden opgeslagen en verspreidt.

 

Hoe kies je de juiste hostingpartij?

Er zijn een hoop podcasthostingpartijen beschikbaar waar jij een keuze uit kunt maken. Een greep uit wat hostingpartijen geschikt voor je podcast zijn: Springcast, Spotify for Podcasters, Buzzsprout en Acast. Maak hier voor jezelf de juiste overweging in.

Let bij het kiezen op de volgende factoren:

  • Prijs

    Er zijn hostingpartijen die een gratis mogelijkheid aanbieden en er zijn partijen waarvoor je zult moeten betalen. Natuurlijk is het super aantrekkelijk om je podcast gratis online te krijgen, maar weet dat je hier dan wel wat beperkt in je mogelijkheden zult zijn. Zo zijn de statistieken vaak wat minder betrouwbaar en zal de helpdesk ook minder voor je kunnen betekenen. Let ook op eventuele limieten voor je opslag. Als je een pakket hebt afgesloten, wil je natuurlijk niet voor de verrassing komen te staan dat je al teveel podcast afleveringen online hebt staan.

  • Betrouwbaarheid

    Kies een hostingpartij met een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid. Je wilt tenslotte wel zeker weten dat alles naar behoren werkt, zodat je hier niet extra tijd en vooral frustratie kwijt aan bent. Zodat jouw podcast goed online komt en je luisteraars kunnen genieten van je aflevering.

  • Statistieken

    Zoals ik hierboven al onder ‘prijs’ aangaf, check van tevoren wat voor statistieken de hostingdienst aanbiedt. Zodat jij inzicht kunt krijgen in je luisteraars, zoals het gedrag en je prestaties van je podcast kunt meten. Dit kun je dan weer gebruiken om nog meer te groeien.

  • Gebruiksgemak

    Sommige hostingspartijen zijn eenvoudiger in gebruik dan een ander. Zeker als je zelf niet zo technisch bent, houd hier dan rekening mee. Zo bieden niet alle hostingpartijen een Nederlandse helpdesk. Nu is dat geen probleem, maar als je liever in het Nederlands hulp krijgt, let hier dan op.

Hoe zet je jouw aflevering online?

Als je dan een keuze hebt gemaakt, ga je jouw hostingkanaal inrichten. Dit hoef je gelukkig maar eenmalig te doen. Zoals de titel van je podcast, een beschrijving, een afbeelding van je podcast. Als dit helemaal is ingericht, is het tijd om je eerste aflevering te uploaden. Ook hier zul je weer een titel en beschrijving toe moeten voegen, gericht op deze specifieke aflevering.

Maar dan ben je er nog niet. Je zult de RSS feed, je unieke url, nog moeten aanmelden bij de podcast-luisterapps (zoals Spotify en Apple Podcasts) waar jij wilt dat je podcast te luisteren is. Als je dit hebt gedaan, dan is je podcast echt online en te beluisteren!

Als je er nou zelf niet uitkomt, neem dan zeker even contact met me op. Je mag me ook altijd een bericht op Instagram sturen. Ik kom graag met je in contact!

 

Laat je me weten als je podcast online staat?

© Mi LouBA 2024 | Milou van Rooijen | 06 168 00 259 | milou@milouba.nl | Privacy Verklaring