Podcast maken: Hoe start je?Podcast maken: Hoe start je?

Je hebt besloten om een podcast te maken en nu…? Want waar begin je? Als jij je podcast serieus wilt nemen, zul je een aantal stappen moeten doorlopen zodat jij er een succes van kunt maken. In deze blog vertel ik je meer over hoe je kunt starten met jouw podcast.

Podcast Strategie

Voordat je meteen aan de slag gaat, zou ik aanraden om eerst duidelijk te hebben wat het doel van je podcast is. Zorg ervoor dat je de basis helder hebt, zodat je hier altijd weer op terug kunt vallen als je het even niet meer weet. Ga daarom aan de slag met je podcast strategie.

 

Doel van je podcast

Wat is je visie en je doel van de podcast? Waarom wil je een podcast starten en wat wil je ermee bereiken? Denk hier goed over na.

Boodschap

Wat is het onderwerp van je podcast en wat is je boodschap? Zorg voor een duidelijk hoofdonderwerp, waar je vervolgens weer diverse subonderwerpen onder kunt hangen. Zo heb je meteen een voorraad aan ideeën klaarliggen.

Doelgroep

Wie wil je dat er naar je podcast gaat luisteren? Je podcast is niet voor iedereen en dat hoeft ook zeker niet. Maar zorg dat je een helder beeld hebt van je ideale luisteraar, dan kun je de inhoud van je podcast en overige beslissingen hierop afstemmen.

Format en frequentie

Ga je solo afleveringen maken of interviews? Of misschien juist wel een combinatie. En bepaal hoe vaak jij gaat podcasten. Is dit eens per maand, elke week of zelfs elke dag? En hoelang wordt de gemiddelde lengte van een aflevering? Houd hierbij goed je doelgroep in gedachten, wat is voor hen passend?

 

Wat heb je nodig?

Nu de basis staat is het tijd om dan echt te gaan starten met je podcast. Maar wat heb je allemaal nodig om een podcast te starten?

  • Podcasthosting: Een podcasthost geeft jou de mogelijkheid je audio te uploaden met alle bijbehorende informatie.
  • Podcasttitel: Kies een passende titel. Bijvoorbeeld je eigen naam of van je bedrijf, maar het kan ook een beschrijvende titel zijn.
  • Cover art: Oftwel de profielfoto van je podcast.
  • Omschrijving: Een korte samenvatting wat de luisteraar van je podcast kan verwachten.
  • Trailer: Kort audiobestand waarin je nieuwe luisteraars enthousiast maakt om je podcast te luisteren. Een voorproefje.
  • Intro en outro: Zorgt voor consistentie en herkenbaarheid. En de ideale plek voor o.a. een call to action.

En dan je eerste aflevering opnemen!

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het starten en onderhouden van een podcast consistentie en toewijding vereist. Het kan ook even duren voordat je resultaten ziet, maar met de juiste strategie en inhoud is het zeker weten een waardevol middel.

Van idee tot eerste aflevering

Wil jij starten met je podcast maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij mijn Podcast Opstartset.

Je ontvangt dan van mij een strategie invulboek, zodat jij een goede basis neer kunt zetten. Deze bespreken we dan tijdens een strategiecall, zodat ik je verder op weg kan helpen. En ik zal je eerste aflevering bewerken!

Ga lekker aan de slag met de basis van je podcast en dan weet ik zeker dat jij een succesvolle podcast zult maken! Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust. Je mag me ook altijd een berichtje versturen via milou@milouba.nl of via Instagram.

En het allerbelangrijkste bij het maken van je podcast is: Have Fun!

Liefs Milou

© Mi LouBA 2024 | Milou van Rooijen | 06 168 00 259 | milou@milouba.nl | Privacy Verklaring