Podcast bewerken:

Hoe kleine aanpassingen een grote impact kunnen hebben.

 

Podcast bewerken: Hoe kleine aanpassingen een grote impact kunnen hebben.Als jij je podcast naar een hoger niveau wilt tillen, dan heb ik goed nieuws voor je. Want met subtiele bewerkingen, zal de kwaliteit van je podcast flink verbeteren. Kleine verschillen zullen zorgen voor een betere en fijnere luisterervaring. Hierdoor zullen de luisteraars je podcast afluisteren en ook weer bij je terugkomen voor nieuwe afleveringen.

Geef wat liefde aan je podcast door deze te bewerken en je luisteraar zal je dankbaar zijn. Maar hoe doe je dat?

 

De kracht van podcastbewerking

Heb jij wel eens een podcast geluisterd waarbij het volume tijdens een aflevering ineens heel zacht was en daarna weer heel hard? Super vervelend toch? Dit is nou een voorbeeld, waarbij je met een subtiele aanpassing een wereld van verschil maakt. Als ik een aflevering moet luisteren, waarbij ik zelf het volume telkens moet aanpassen, dan haak ik al snel af. Maar is het volume constant, dan is het al veel aantrekkelijker om de podcast af te luisteren.

 

Aanpassingen geluidsniveau

Zoals ik in het voorbeeld hierboven aangaf, is het super vervelend als tijdens een podcast aflevering het volume ineens heel hard is en dan weer zacht. Zorg er daarom voor dat als je een podcast gaat opnemen, je op dezelfde afstand van je microfoon blijft zitten. Natuurlijk zul je af en toe harder/zachter praten (en wat bewegen) dat is menselijk, maar dit kan al een hoop schelen.

Daarbij zou ik aanraden om je aflevering eerst na te luisteren, voordat je deze online zet. Luister of je niet het volume tijdens het luisteren bij moet stellen. Is dit wel het geval, bewerk je podcast dan na, door het volume wat meer gelijk te trekken. Zorg dat de uitschieters naar boven en/of naar beneden gelijk worden getrokken. Let op: het is natuurlijk niet de bedoeling dat het allemaal heel monotoon gaat worden, er kan best wat verschil in volume zijn. Maar niet zodat je tijdens het luisteren het volume zelf bij moet stellen om het goed te kunnen horen of om je oren te beschermen.

 

Podcast bewerken door ruis en achtergrondgeluiden weg te toveren

Als je begint met opnemen, zorg er dan voor dat je eerst een paar seconden stil bent. Maar dat wel al je opname is begonnen. Op deze manier neem je jouw omgevingsgeluiden op en die kun je dan vervolgens eenvoudig uit je aflevering halen. Omdat jij een opname hebt, zonder jouw stem, kun je dit selecteren en hier een zogenaamd ruisprofiel van maken. Deze geluidjes kun je dan eenvoudig laten verwijderen in de rest van je opname. De geluidservaring van je podcast zal dan veel fijner en cleaner worden.

 

Gebruik muziek en geluidseffecten 

Door het toevoegen van geluidseffecten of een muziekje in je podcast, krijgt je podcast een hele andere beleving maar ook eventueel herkenbaarheid. Want kies jij ervoor om altijd te beginnen met hetzelfde geluid (of nog beter met een intro) dan zal de luisteraar dit muziekje aan jou koppelen. Daarbij door het toevoegen geluid, zet je meteen al een bepaald gevoel neer. Als je dus op zoek gaat naar een muziekje of geluidseffect, houd dan goed in je achterhoofd welk gevoel je bij de luisteraar op wilt wekken.

Naast dat muziek voor een bepaald gevoel zal zorgen, maakt het je podcast ook meteen een stuk professioneler. De luisteraar hoort meteen dat jij je podcast serieus neemt en de luisteraar mee wilt nemen in je verhaal.

Als je gebruik gaat maken van muziek, let dan wel even op de rechten. Je kunt namelijk niet zomaar alle muziek gebruiken. Soms zitten er kosten aan verbonden en/of dien je een vermelding te maken. Er zijn diverse sites waar je terecht kunt voor muziekgeluiden, zoals Pixabay Music.

 

Ga jij je podcast bewerken?

Ik moedig je zeker aan om wat tijd te steken in je podcast. Door wat kleine aanpassingen te maken, zul je jouw podcast naar een hoger niveau brengen. Experimenteer hier ook zeker mee.

Zie je het nou niet zitten om zelf je podcast te bewerken? Neem dan je podcast op en stuur hem aan mij door. Ik neem graag het editwerk voor je uit handen. Ik bied een standaard editpakket aan, maar neem gerust contact met me op met je wensen dan kan ik een pakket op maat maken. Je mag me ook altijd een bericht op Instagram sturen. Ik kijk graag me je mee om je podcast naar een hoger niveau te trekken!

Liefde voor je luisteraar

© Mi LouBA 2024 | Milou van Rooijen | 06 168 00 259 | milou@milouba.nl | Privacy Verklaring