5 tips om je luisterpubliek te vergroten

5 tips om je podcast bereik te vergroten

Veel tijd heb je gestoken in het maken van je podcast, maar hoe zorg je ervoor dat jij je bereik kunt vergroten en meer luisteraars kunt aantrekken? Jij wilt je stem laten horen, maar hoe zorg jij ervoor dat jij de aandacht kunt trekken tussen al die andere podcasts?

Allereerst is het maken van een boeiende podcast met goede inhoud de eerste stap, maar zonder een goed plan zal je podcast onopgemerkt blijven. Het promoten van je podcast is van belang om je luisterpubliek te laten groeien. In deze blog deel ik een aantal strategieën om je podcast bereik te vergroten.

 

1. Gebruik van social media

Social media is een ideale manier om je podcast onder de aandacht te brengen.

De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk het promoten van een nieuwe aflevering op je socials. Dit kun je doen door een bericht te plaatsen met dat er een nieuwe aflevering online is gekomen. Vertel wat de luisteraar hierin kan verwachten. Om je volgers nieuwsgieriger te maken, is het slim om een klein stukje uit de aflevering te laten horen. Als je geen gebruik maakt van video, gebruik dan een afbeelding waaronder je een stukje geluidfragment zet.

Zorg ook voor ondertiteling, want niet iedereen heeft zijn geluid altijd aanstaan bij het bekijken van posts op sociale media.

Je kunt social media ook goed gebruiken om input te vragen van volgers. Waar hebben ze vragen over, waar willen ze meer over weten. Betrek je volgers in het hele proces. Laat weten dat je weer bezig bent met het opnemen van nieuwe afleveringen etc.

2. Nodig gasten uit

Gasten kunnen zorgen voor waardevolle inzichten, kennis en ervaringen die interessant zijn voor je luisteraars. Het zorgt er ook voor dat er meer interactie komt in je podcast en dat kan weer zorgen voor boeiende discussies.

Het uitnodigen van gasten kan je helpen om je netwerk uit te breiden. Je gasten hebben zelf ook een netwerk. Maak hier gebruik van. Als je gast zijn volgers informeert dat hij/zij te gast is in jouw podcast (en dan natuurlijk een verwijzing naar jou maakt) zorgt dat weer voor een groter bereik.

3. Optimaliseer voor zoekmachines (SEO)

Het optimaliseren van je podcasttitels en beschrijvingen voor zoekmachines is essentieel om je podcast vindbaar te maken. Hier kun je een groot concurrentievoordeel uit halen, want zoekmachines zoals Google indexeren ook podcastcontent. Door relevante zoekwoorden en zinnen op te nemen in je titels en beschrijvingen, vergroot je de kans dat je podcast wordt gevonden wanneer mensen zoeken naar bepaalde onderwerpen. Dit zal je helpen om je publiek te vergroten en meer luisteraars aan te trekken.

Zoekwoordenonderzoek voor je SEO is een must. Mady Huisman schreef hier eerder een blog over. Dus als je wilt weten hoe je een zoekwoorden onderzoek doet, neem dan zeker hier een kijkje.

4. Gastoptreden in andere podcasts

Hierboven had ik het er al over om zelf gasten uit te nodigen voor je podcast. Maar het is ook zeker een goed idee om ervoor te zorgen dat jij zelf wordt uitgenodigd bij andere podcastmakers. Hiermee kun je weer een nieuw publiek bereiken.

Vertel in je omgeving dat je graag te gast zou willen zijn, ga zelf op zoek naar podcasts waar jij een waarde aan zou kunnen toevoegen met je expertise en/of ga op social media kanalen en diverse podcastplatforms op zoek naar oproepjes van podcastmakers die op zoek zijn naar gasten.

5. Emailmarketing

Misschien heb je al een mailinglijst of moet je er nog eentje beginnen. Dan is nu het juiste moment. Maak bijvoorbeeld een formulier op je website waarop mensen kunnen inschrijven en moedig ze ook tijdens je aflevering aan om dit te gaan doen.

Zodra er een nieuwe aflevering online staat, kun je er vervolgens een mailing uitdoen waarin je een link kunt zetten naar je nieuwste aflevering. Uiteraard vertel je hier wat kort over, om de interesse te weken de aflevering ook daadwerkelijk te gaan luisteren.

Vraag in je mailingen ook om je podcast te delen met vrienden en familie. Op deze manier kun je jouw luisterpubliek nog meer vergroten.

Aan de slag met het vergroten van je luisterpubliek!

Natuurlijk is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je podcast inhoudelijk goed in elkaar zit. Want zonder goede content, gaat er niemand naar je podcast luisteren. Maar ga ook zeker aan de slag met bovenstaande tips, zodat jij zoveel mogelijk luisteraars gaat bereiken.

Mocht je nog ergens tegenaan lopen of wil je even met iemand sparren. Neem dan zeker gerust contact met me op. Je mag me ook altijd een bericht op Instagram sturen. Lijkt me leuk om in contact met je te komen!

© Mi LouBA 2024 | Milou van Rooijen | 06 168 00 259 | milou@milouba.nl | Privacy Verklaring